Research Article

Efficacy Of Light Emitting Diode Phototherapy In Comparison To Conventional Phototherapy In Neonatal Jaundice

  • Belma Saygılı Karagöl
  • Ömer Erdeve
  • Begüm Atasay
  • Saadet Arsan

Received Date: 02.12.2006 Accepted Date: 30.12.2006 J Ankara Univ Fac Med 2007;60(1):31-34

Amaç:

Fototerapi, yenidoğan hiperbilirubinemi kontrolünde standart tedavi yöntemidir. Bu çalışmanın amacı, hiperbilirubinemik yenidoğanlarda serum bilirubin düzeyi ölçülerek yüksek yoğunlukta ışık ya-yan diyot (LED) fototerapi ile geleneksel fototerapi etkinliğini karşılaştırmaktır.

Yöntem:

Konvansiyonel fototerapi ile tedavi edilmiş 20 hiperbilirubinemik olgu (grup I) ile LED fotote-rapi uygulanan 15 hiperbilirubinemik olgu (grup II) doğum ağırlığı, cinsiyet, aile öyküsü, sarılık başla-ma zamanı ve etiyolojisi, fototerapi öncesi ve başlandıktan sonraki 4. ve 24. saatlerdeki serum total bi-lirubin düzeyi, fototerapi kesilmeden önceki son serum total bilirubin düzeyi, fototerapi kesildikten son-taki 24. saatinde bakılan rebound hiperbilirubinemi ve fototerapi süresi değerlendirildi. Olgular 'mutlak' bilirubin değişim oranı ve 'rölatif' bilirubin değişim yüzdeleri açısından da karşılaştırıldı.

Sonuç:

Iki grup arasında saatlik mutlak bilirubin değişim oranı ve 24. saatteki rölatif bilirubin değişim yüzdesinde anlamlı farklılık saptandı (p<0.05). LED fototerapi grubunda rebound sarılık görülmezken, konvansiyonel fototerapi uygulanan 4 olguda rebound sarılık gelişti (p=0.006). Fototerapi süresinin LED grubunda daha kısa olduğu gözlenmiş olmasına karşın, bu durum istatiksel olarak anlamlı bulun-madı (43.1 vs 32.1 saat).

Yorum:

LED fototerapi hızlı bilirubin fotodegradasyonu nedeni ile saatlik bilirubin değişim oranı ve te-davinin 24. saatindeki bilirubin değişim yüzdesi bakımından daha etkili bulundu. Rebound hiperbiliru-binemi insidansının LED fototerapide konvansiyonel fototerapiye göre daha az oranda olduğu ve bu durumun hemolitik olmayan sarılıklarda gereksiz rebound bilirubin ölçümünü önleyeceği düşünülmek-tedir.

Keywords: hyperbilirubinemia, jaundice, light emitting diode, phototherapy